delisimunovic.com

Krsto  Delišimunović

       Izvadak iz Hrvatskog biografskog leksikona zaslužnih hrvata.

     Krsto Delišimunović, potomak Šimuna Radojčića, kliškog kaštelana, prozvanog “Delišimun”, po kojemu se obitelj prozvala Delišimunović i držala Radojčić-Kašteo na Mrežnici. Njegov otac Franjo zapovijedao je Žumberkom. Krsto se posvetio vojničkoj službi u  Vojnoj krajini, bio je čuveni junak.

       Od mladih dana služio je u karlovačkoj Krajini kao časnik konjanika, bio je kapetan u Tounju 1648., Bariloviću, Križanić-Turnju 1655.-1670. i napokon vicegeneral u Karlovcu. Godine 1670. pomogao je stišati bansku krajinu, koja je pristala uz Zrinskoga. Za to dobi imanje Turanj kod sv. Jane, koje je prije pripadalo Franji Bukovačkom.

       Dobi i barunat 1675. godine, dok mu je plemstvo još god. 1659. bilo potvrđeno. Ponovnim zgodnim ženidbama stekao je znatno imanje i rodbinske veze. Bio je oženjen s Marijom 1665., udovom Andrije Gusića, kapetana otočkoga, dok se je kći Gusićeva udala za kapetana Janka Jelačića. Pošto Krsto nije imao djece, posini Franju Krstu Jelačića, sina Jankova, na kojega pređe ime i barunat Delišimunovića.

       Godine 1690. spominje se kao zapovijednik u Plaškom. I Franjo Krsto Delišimunović bio je vješt državnik i hrabar vojnik 

       Umro je oko 1696. kao vicegeneral karlovački.

Nazad

 

Zabranjeno kopiranje ©® 2007-2010 Delisimunovic Copyright  All rights reserved